Maak deze week nog een afspraak!

070 – 20 42 321

Meniscusklachten en fysiotherapie Den Haag

Inleiding

Wij weten het al jaren! Fysiotherapie is bij meniscusklachten de eerste keus interventie in plaats van een operatie. Ondanks dat wij dit allang wisten, moest het natuurlijk ook wetenschappelijk bewezen worden. Inmiddels is dit bewijs er voor de degeneratieve meniscus (slijtage van de meniscus met bijvoorbeeld beschadigingen of een gescheurde meniscus).

Hierbij werd er in het verleden veelvuldig een (kijk)operatie uitgevoerd. Nu blijkt echter dat een operatie/partiële meniscectomie niet beter is dan fysiotherapie en dit terwijl een operatie flinke gevaren met zich mee kan brengen en mogelijk toekomstige gevolgen heeft als versnelde artrose/slijtage van kraakbeen. Daarnaast is de fysiotherapeutische interventie ook nog eens beduidend goedkoper voor de gezondheidszorg. 

Cultuuromslag

Hebben we de orthopeed dan helemaal niet meer nodig? Dat niet. De groep waar operatie wel nog een betere uitkomstmaat geeft, is bij duidelijke acute of chronische slotklachten. Maar zodra er geen slotklachten zijn, is er geen enkele meniscusklachten subgroep waarbij operatie een betere uitkomstmaat geeft. We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen, helaas denkt men namelijk vaak nog anders. 

Er dient dus een flinke cultuurslag plaats te vinden, waarbij artsen/specialisten bij de patiënten gaan aandragen dat er een andere preferente behandeling is ten opzichte van opereren. 

Maar de grootste verandering zal bij de patiënten moeten plaatsvinden. Die moeten van het denkbeeld af dat er een quick fix is en dat een operatie de enige mogelijkheid is. Maar bovenal zal de patiënt moeten leren om aan zichzelf te gaan werken om het herstel te bewerkstelligen. 

Behandeling

Binnen onze praktijk streven we ernaar om de patiënt zo goed mogelijk te informeren. Alleen als de patiënt goed weet wat er aan de hand is en wat er nodig is om dit te veranderen, zal de patiënt gemotiveerd zijn om aan het eigen herstel te werken.

Over het algemeen bestaat de behandeling uit een aantal aspecten, zoals het herwinnen van de beweeglijkheid van de knie om een normaal looppatroon te verkrijgen en het verhogen van de stabiliteit en de kracht om de knie te ontlasten. Soms komt daar het advies bij om gewicht te reduceren om zo de knie te ontlasten.

Ervaart u meniscusklachten? Twijfel dan niet en neem contact met ons op om deze week nog een afspraak te maken. Het is zonde om langer met de knieklachten rond te lopen.

Meniscusklachten

door Ronald Net| 17-02-2023 | Blog