Maak deze week nog een afspraak!
Nieuwe heup (THP) en fysiotherapie in Den Haag
Inleiding
Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat, waarbij de heup en de knie tot de meest voorkomende lokalisaties behoren. (lees meer over artrose)
Bij heupartrose wordt met succes in de laatste jaren een stepped care principe toegepast. Hierbij wordt eerst de minst ingrijpende zorg, ofwel fysiotherapie, toegepast. Middels fysiotherapie worden de vervelende symptomen verminderd of weggenomen. Hierdoor kunnen operaties worden uitgesteld of zelfs volledig worden voorkomen, omdat een operatie een grote ingreep is waarbij complicaties voor kunnen komen.
Bij een deel van de heupartrose patiënten werkt een conservatief beleid niet en ondergaat uiteindelijk een gewrichtsvervangende heup-operatie. Ondanks het niet kunnen voorkomen van de operatie heeft de patiënt na de fysiotherapie behandelingen wel een verbeterde situatie, waardoor het ‘better in, better out’ principe van toepassing is.
Per jaar worden er ongeveer 25.000 totale heupoperaties uitgevoerd. Een totale heupprothese (THP) is de vervanging van de gehele heup door een prothese. Deze prothese bestaat uit een heupkom en een steel met daarop de heupkop.
Diagnostiek
Bij heupartrose is de anamnese belangrijk. Veel gehoorde symptomen zijn:
- Pijn in lies of bil welke kan doortrekken naar het bovenbeen
- Pijn bij (langdurig) belasten
- Startstijfheid/ochtendstijfheid voor <60 minuten
- Functieverlies en bewegings-beperking
Door bovenstaande symptomen ontstaan er problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan, en sokken en schoenen aantrekken.
Naast de anamnese worden er in het lichamelijk onderzoek testen uitgevoerd om te beoordelen of het heupgewricht de aangedane structuur is. Denk aan pijnprovocatie, verminderde bewegelijkheid van het gewricht en/of verminderde kracht.
Benaderingen operatie
Als er in de stepped care overgegaan moet worden tot operatie, zijn er verschillende manieren om bij de heup te komen. Er bestaan drie benaderingen waarbij de orthopeed kiest welke benadering het best is voor de patiënt.
- Voorste benadering (anterieure)
- Zijwaartse benadering (laterale)
- Achterste benadering (posterolaterale)
Bij alle benaderingen zijn er voor- en nadelen. De keuze wordt gebaseerd op de anatomie van de patiënt en de ervaring in een bepaalde benadering van de orthopeed.
Behandeling
Na de operatie begint het herstel pas echt! Gemiddeld duurt de revalidatie 3 tot 6 maanden. Binnen onze praktijk werken we in eerste instantie aan de hand van protocollen. Echter, niemand valt te vangen in een standaard protocol en daar maken wij het verschil. Zodra een patiënt sneller of langzamer door het herstel gaat, is het aan ons om dat juist te begeleiden en niet krampachtig aan het protocol vast te houden.
Het herstel kan ook afwijkend verlopen waarop onze jarenlange ervaring van pas komt om op dat moment de juiste begeleiding aan te kunnen bieden om het herstel te optimaliseren.
door Ronald Net| 08-10-2022 | Blog