Maak deze week nog een afspraak!

070 – 20 42 321

Hardloopblessures en fysiotherapie in Den Haag

Inleiding

Hardloopblessures zijn erg vervelend! Zeker ook omdat daardoor, met veel tegenzin, deels of volledig niet meer hardgelopen kan worden.
Maar helaas is het juist de drive waar het veelal op misgaat. De gemiddelde hardloper bouwt veel te snel op, of wil te snel meer frequentie, snelheid en/of afstand hardlopen. Hierdoor ontstaan blessures een aantal weken na de start of na het intensiveren van het trainingssschema.
Mede hierdoor is hardlopen, na voetbal, de meest blessure gevoelige sport. Daarbij staat helaas ook vast dat het gemiddelde herstel lang is met acht tot tien weken. Reden te meer om erg bewust rustig op te bouwen of snel actie te nemen bij het hebben van een blessure. 

De meest gestelde diagnoses bij hardlopen zijn:
– Mediaal tibiaal stresssyndroom (MTSS)
– Shin splints (scheenbeenonsteking)
– Achillespeesklachten (tendinopathie)
– Fasciitis plantari of hielspoor
– Iliotibiale bandsyndroom (ITBS) of wel; loperknie/runnersknee
– Jumpersknie/springersknie
– Knieklachten (meniscus/PFPS)
– Zweepslag (kuitklachten)
– Hamstringblessure
– Heupklachten
– Bursitis
– Piriformissyndroom
– Stressfractuur
– Enkelklachten (inversietrauma/distorsie)

Diagnostiek 

Vanuit de anamnese komt een belangrijk deel voor het kunnen vaststellen van de ontstaansreden. Vragen als;

– Wanneer is men begonnen met hardlopen?
– Is er een goede opbouw geweest?
– Wanneer ging het fout?
– Wanneer gaat het fout bij hardlopen?
– Hoe oud zijn de schoenen? etc.

zijn belangrijk om een beeld te krijgen over het ontstaan of instand houden van het probleem.

In het onderzoek wordt er eerst onderzoek gedaan op de plek waar de pijn ervaren wordt, om een (pijn)diagnose te kunnen stellen. Maar wat nog belangrijker is, zeker voor het verminderen van de recidief kans, is het onderzoek naar waarom de pijnklachten zijn ontstaan. Komt dit door overbelasting, (spier)zwaktes, coördinatie problemen of gaat er in de keten iets niet goed. Het kan gebeuren dat het onderliggende probleem heel ergens anders vandaan komt dan waar de symptomen ervaren worden. Waar de meeste therapeuten zich alleen richten op de (pijn)diagnose, kijken wij dus verder.

Alles wordt meegenomen om een volledige diagnose te kunnen stellen welke noodzakelijk is om een behandelplan te kunnen ontwikkelen.

Behandeling

De behandeling bestaat in eerste instantie uit informatieverstrekking omtrent omgang met hardlopen/trainen, op het moment zelf (wel of niet stoppen/reduceren), maar ook wat er beter kan in het opbouwen.

Hands-on wordt er eerst gewerkt aan de plaatselijke pijnsymptomen/ (pijn)diagnose, daar waar in eerste instantie de meeste klachten door worden ervaren. Tijdens het herstel van het pijnprobleem, wordt er ook gewerkt aan de mogelijke problemen die de pijnklachten hebben laten ontstaan/het onderliggende probleem. Veellal zijn dat de ketenproblemen, zwakheden of verminderde coordinatie.

Afhankelijk van de grootte van het probleem, zal daarna weer opgebouwd moeten worden. Onderstaand hardloopschema raden wij aan na blessure of bij startende hardlopers.

Ervaart u hardloopblessures, twijfel dan niet en neem contact met ons op om deze week nog een afspraak te maken. Het is zonde om langer met de klachten rond te lopen.

Hardloopblessures Fysiotherapie Functional Lines Den Haag Archipelbuurt

door Ronald Net | 17-09-2022 | Blog

Hardloopschema 5km Fysiotherapie Functional Lines